Collage: beeldscherm, boeken, hand, spotprent, biografieen
 
11 november 2010

De digitale Handelingen op www.statengeneraaldigitaal.nl zijn nu ook verrijkt met de biografische gegevens van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden. Voor dit project is bijna tweehonderd jaar parlementaire documentatie bijeengezocht, hersteld en voor iedereen digitaal toegankelijk gemaakt. Deze site is mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Koninklijke Bibliotheek. De biografische gegevens van sprekers in de vergaderingen zijn aanklikbaar en gebruikers hebben de optie om de gehele bij PDC aanwezige biografie op te vragen.

Via statengeneraaldigitaal zijn alle Kamerstukken uit de periode 1814-1995 terug te vinden. De stukken zijn doorzoekbaar op datum van handeling, titel en Kamerstuknummer. Ook kan er afzonderlijk op alle woorden in de tekst worden gezocht. Bij de verslagen (Handelingen) kan ook op spreker of onderwerp worden gezocht. Zoekresultaten zijn te sorteren op datum of relevantie.

Op donderdag 11 november 2010 organiseerden de Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek een symposium ter gelegenheid van de lancering van de site en de afronding van het project. In de Tweede Kamer spraken vertegenwoordigers uit wetenschap, journalistiek en politiek over het belang van vastleggen, bewaren en ontsluiten van parlementaire documentatie.

Bron: persbericht Koninklijke Bibliotheek